Tumelta mielenkiintoisia uutuuksia KoneAgriaan!

Kotimaan vuoden tärkein maatalouskonemessu KoneAgria lähestyy. Messuja odotetaan jälleen kerran ristiriitaisissa tunnelmissa. Maatalouden haastava tilanne ei ole helpottanut vaan päinvastoin vaikeutunut haastavan sadonkorjuun myötä, jolloin mielialan valtaa helposti synkkyys. Toisaalta investointeja ei voida ajatella vain yhden satokauden varaan vaan ne pitää tehdä pitemmän aikavälin perusteella. Jatkuvasti muuttuvista sääoloista on opittava, että peltojen vesitalouteen ja peruskunnostukseen pitää keskittyä vuosittain. Tärkeää on myös se, että kun peltotöihin lähdetään niin homman pitää sujua niin etteivät olosuhteet kerkeäisi muuttua. Vanhoilla ja korjatuilla koneilla ikävien yllätysten riski kasvaa, jolloin sateet voivat ehtiä pilata hyvät olosuhteet.

Myös meidän maatalouskonevalmistajien täytyy pysyä mukana jatkuvasti muuttuvassa maatalouden pelikentässä, jota valitettavan usein tukipolitiikka ohjaa. Tämän myötä me Tume-Agrilla olemme pyrkineet tuomaan uusia vaihtoehtoja asiakkaillemme mm. jatkuvasti lisääntyvän kasvipeitteisyysvaatimusten käytännön helpottamiseen.

Harrow S

Olemme tuoneet markkinoille norjalaisten asiakkaidemme toiveesta olkiäkeen, Tume Harrow S660L – mallin. Suomessa kyseisiä koneita käytetään yleensä ottaen kovin vähän, mutta tulevien tukiehtomuutosten myötä siitä tulee varmasti myös potentiaalinen vaihtoehto kotimaan markkinoille. Kone on yksinkertainen, mutta sillä voi olla monia eri käyttökohteita ja siksi se voisi soveltua hyvin myös kimppakoneeksi. Se on ensisijaisesti suunniteltu sadonkorjuujätteiden tasaamiseen ja rikkakasvien kasvun käynnistämiseen siten, että kasvipeitteisyysvaatimus säilyy. Sitä voidaan kuitenkin käyttää myös muokatun maan haraamisessa tai kylvetyn maan kuorettuman rikkomisessa. Hyvissä olosuhteissa konetta onnistuu käyttää myös rikkaäkeenä. Lisävarusteena saatavalla kylvölaitteella varustettuna kone on erinomainen myös esim. nurmien täydennyskylvössä tai erilaisten välikasvien kylvämisessä.

Tumen tärkeimpänä uutuutena messuilla esitellään uudistettu Nova Combi Module, joka tulee korvaamaan jo legendaarisen Nova Combi-malliston, joka on ollut 20 vuotisen historiansa aikana todella tykätty yleiskylvölannoitin. Yleiskylvölannoittimeksi Nova Combia on voinut kutsua siksi, että se soveltuu suorakylvöön, minimimuokattuun sekä perinteiseen kylvöön. Nyt markkinoille tulevalla Nova Combi Module malliston muutoksilla – kone paranee entisestään! Voimmekin rohkeasti väittää, että Nova Combi Modulella pärjäät kaikissa olosuhteissa, joten se on erittäin turvallinen valinta tulevaisuuden haasteisiin!

Nova Combi Modulessa vantaiston kulutuskestävyyttä on parannettu, sen huoltoa on helpotettu ja vantaistoon on tuotu myös pieni offset, jolloin se tykätystä 12,5cm rivivälistä huolimatta läpäisee maata paremmin myös pehmeällä ja muokatulla maalla. Nova Combi Modulessa siemen ja lannoite menevät samaan järeästi laakeroituun kaksoiskiekkovantaaseen, mutta lannoite ja siemen ohjataan vantaassa hieman erilleen toisistaan. Polttovioitusriski jää tällöin vähäiseksi ja kerta-ajolla kylvetty lannoitemäärä voi olla tällöin muita samaan riviin kylväviä koneita suurempi. Herkästi kuivuutta kärsiville maalajeille suositellaan koneeseen saman kokoisia vannaskiekkoja, jolloin varmistetaan veden kapilaarinen nousu siemenen käyttöön itämisen varmistamiseksi. Lisävarusteina saatavien, sähköisten lannoitteen ja siemenen kaukosäädön avulla Nova Combi Module on ISOBUS yhteensopivuuden myötä myös erinomaisesti täsmäviljelyyn soveltuva kone.

Meillä Tumella on kovat odotukset uutuuksistamme! Tule tutustumaan niihin ja muihinkin TUME koneisiin KoneAgriaan osastolle A310, jossa toimimme totutusti yhdessä PEL-Tuotteen kanssa!

Jorma Lähetkangas
toimitusjohtaja
Tume-Agri Oy