Edelläkävijyyttä viljelijän parhaaksi

Tume-Agrin historia lähtee sokeritehtaan historiasta. Vuonna 1948 Turengin sokeritehdas perusti konepajan valmistamaan työkaluja sokerijuurikkaan sopimusviljelijöille. Metallipajassa sekä korjattiin sokeritehtaan omia koneita että valmistettiin maatalouskoneita. 1960-luvulla tuotantoon tulivat Tume-maatalouskoneet myös vilja- ja karjatiloille.

Turengin tehtaan tuotanto kehittyi suomalaisen maataloustuotannon koneistumisen myötä. 1980-luvulla tuotantoa kehitettiin voimakkaasti ja tehtaalle saatiin mm. ensimmäiset hitsirobotit.

Vuonna 1986 sokeritehtaan omistanut Socros Oy myi Tume-maatalouskoneiden valmistuksen suomalaiselle Nokka-konsernille. Vuonna 2004 Nokka-konserni irrotti Tume-maatalouskoneiden valmistuksen Tume-Agri Oy:lle ja myi yrityksen sen johdolle vuonna 2006.

Maatalouskoneiden kehitystyössä Tume-Agrille tärkeää on koneiden toimiminen halutulla tavalla luotettavasti ja taloudellisesti. Tuotekehitystä tehdään yhdessä viljelijöiden kanssa. Tavoitteena on teknisesti varmatoiminen, hyvin arvonsa säilyttävä maatalouskone viljelijän työtä helpottamaan.

Viljelyä helpottavia innovaatioita

Tume-historiaa014

Ensimmäinen innovaatio oli Tume-lannoitusäes, joka saatiin yhdistämällä rivilannoitus lataäkeen tekemään maanmuokkaukseen. Seuraavaksi yhdistettiin kylvö lannoitesijoitukseen: kylvölannoittimen prototyyppi valmistui vuonna 1968.

Jyräkombi-kylvölannoitin, joka tuotiin markkinoille vuonna 1988, oli iso tuoteuudistus. Jyräkombissa kylvölannoittimen pyörät olivat koneen takana. Pyörien vieminen sivulta taakse poisti erillisen jyräyksen tarpeen ja teki orastumisesta tasaista. Moneen kertaan uudistettu Jyräkombi on edelleen Tumen päätuotteita.

Erilaisiin olosuhteisiin ja muokkausmenetelmiin hyvin sopiva yleiskylvölannoitin Nova Combi esiteltiin markkinoille vuonna 2003. Nova Combi on menestynyt testeissä ja kilpailuissa ympäri maailmaa.