Vuosi 2021 alkaa pikkuhiljaa olla pulkassa. Vuosi on ollut kaikille, koko ihmiskunnalle, hyvin haasteellinen. Silti on todettava, että monet toimialat ovat heikommassa jamassa kuin maatalouteen kytköksissä olevat ammatit.

Tumen vuoteen 2021 pitää olla tyytyväinen. Ensimmäinen ilonaihe on se, että henkilökuntamme on ollut vastuullista, eikä korona ole tänne vielä iskenyt. Kiitos huolellisuudesta Tumelaiset!

Liikevaihtomme on kehittynyt positiivisesti. On selvästi nähtävissä, että myös vientimaissa maatalouden arvostus on noussut, ja tilauskantamme on selvästi parempi vuoden takaiseen verrattuna. Pitkäaikaiset liikesuhteet maahantuojiemme kanssa kantaa hedelmää.

Olemme myös laajentaneet tuotetarjontaamme. Tume tulee vahvasti muokkauslaitemarkkinoille. Esittelimme Tampereen Koneagria-näyttelyssä kolme uutta muokkauslaitetta: D-, R- ja T- Harrowit; lautasmuokkaimet, lapiorullaäkeet ja harvapiikki-yleisäkeet.

Tuotantoomme vuonna 2021 investoimme kaksi uutta hitsirobottia. Toinen niistä on niin iso, että voimme käytännössä viedä kaikki suurimmatkin koneemme sen hitsattavaksi. Hitsauksen automatisointiin on pakko satsata, koska hitsareista on suomessa pulaa. Robotointi myös parantaa tunnetusti tuotteiden tasaista laatua. Käyttöön ne otetaan tammikuussa 2022. Käyttöönotto ei tuottane Tumelle ongelmia: ensimmäinen hitsirobotti (Hitachi- Kemppi) hankittiin tänne jo vuonna 1983.

Vuoden 2021 alusta Tumelle kutsuttiin toimitusjohtajaksi Jorma Lähetkangas. Jomppe onkin pistänyt tuulemaan! Omalla ahkeralla ja innostavalla esimerkillään hän on saanut porukan 100% taakseen. Kuvailen, että hän on ihmisläheinen ja maahenkinen analyytikko. Tiimipelaaja.

Vielä lopuksi haluan kertoa, että Tume-Agri Oy:n omistuksessa tapahtuu muutos. PEL-tuote Oy omistaa jo nyt Tumesta yli puolet, eli Tume-Agri Oy on osana PEL-tuote Oy:n konsernia. Myyn lopun osuuteni osakkeista tasaerin seuraavien kuuden vuoden aikana ja silloin Tume kuuluu kokonaisuudessaan PEL-tuote Oy:lle. Tulin Tumelle vuonna 1987 ja näillä näkymin jään pois 2027. 40 vuotta tulisi silloin täyteen, ja eiköhän tuo riitä. Olen hyvin tyytyväinen siitä, että Lappalaisen veljekset (PEL-tuote Oy) vie Tumen viestikapulaa eteenpäin. Miesten jalat ovat tukevasti suomalaisessa peltomaassa, ja voin olla varma, että konevalmistus Suomen Turengissa tulee jatkumaan ja kehittymään suomalaisessa yksityisomistuksessa.

Kiitos kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneille kuluneesta vuodesta. Yhdessä eteenpäin!

Terveisin Heikki Sola, Hallituksen puheenjohtaja Tume-Agri Oy