Vuosi 2021 on päässyt vauhtiin. Henkilökohtaisella tasolla tämä tarkoitti myös jonkinlaista paluuta omille juurilleni ja takaisin maataloussektorin pariin. Kieltämättä sitä olin myös kaivannut. Maatilalla kasvaneena, maatalousalan koulutuksen saaneena ja maatalousalalla verkostoituneena tuntuu kuin kotiinsa tulisi. Siitä huolimatta olen erityisen kiitollinen siitä, mitä 3,5 vuotta alinhankintakoneistamo Nortech Metalin toimitusjohtajuus minulle opetti. Jatkuva kiire, asiakkaiden kovat laatuvaatimukset, isojen investointien riskienhallinta ja ammattitaitoisen työvoiman puute olivat asioita, jotka pakottivat kehittämään yritystä koko ajan kohti tulevaisuutta. Nämä kaikki ovat myös asioita, joita koko maataloussektorikin tulee tulevaisuudessa entistä enemmän vaatimaan.

Tutustuessani tarkemmin Tume-Agri Oy:n historiaan, minulle konkretisoitui kuinka merkittävä yritys Tume on suomalaisessa maatalouskoneteollisuudessa ollut. Tumen vuonna 1948 alkanut tarina on vakuuttava ja kertoo kylvöosaamisesta, johon on luotettu jo yli 70 vuoden ajan! Ensimmäiset kylvöön liittyvät muokkaimetkin ovat nähneen päivänvalonsa jo yli 65 vuotta sitten. Tumen historiasta kävi hyvin ilmi, kuinka yritys on jokaisella vuosikymmenellään tehnyt rohkeita tuotekehityshankkeita. Esimerkiksi 1980-luvun lopulla kehitetty maailman ensimmäinen takapyöräkylvölannoitin ja 1990-luvulla kehitetyt pneumaattiset kylvölannoittimet olivat selkeästi edellä aikaansa. Nykyisestä mallistostamme sama rohkea tuotekehitys näkyy mm. virallisesti ISOBUS yhteensopivassa Super Nova Combissa ja erityisesti sen syöttölaitteistossa. Sähkömoottorein toteutettu syöttö tullee yleistymään jollain aikavälillä muihinkin merkkeihin, maailman sähköistymisen ja kiristyvän ympäristöpolitiikan sekä täsmäviljelyn edellyttämien asioiden paremmaksi toteuttamiseksi.

Historian varaan yrityksemme menestystä ei voi kuitenkaan laskea, mutta jotain siitä kannattaa kyllä tulevaisuuden menestysreseptiin ottaa mukaan. Tume on merkittävä yritys edelleen ja haluaa olla sitä tulevaisuudessakin! Vakavaraisena yrityksenä Tumella onkin kaikki menestymisen edellyttämät kortit omissa käsissään. Hyvällä yhteishengellä, fiksulla talousjohtamisella, rohkeilla tulevaisuuteen tähtäävillä kehitysinvestoinneilla sekä asiakasta palvelevalla rohkealla tuotekehityksellä aiomme pärjätä jatkossakin tässä kiristyvässä markkinatilanteessa.

Kotimaisena konevalmistajana suuren arvon yritykselle tuo se, että myös omistajat itse ovat viljelijöitä. Tämä näkyy terveellä tavalla maanläheisessä toiminnassa siitäkin huolimatta, että Pel-Tuotteen ja Tumen kasvavan yhteistyön myötä, firmojen kokonaisliikevaihto menee jo yli 25M euron, työllistäen samalla suoraan yli 120 työntekijää. Alihankintaostojen, kuljetuspalveluiden jne. kautta työllistyminen on luonnollisesti vielä merkittävämpää. Toimintamme ei siis ole mitään puuhastelua! Tästä huolimatta, ostaessa Tumen koneen, ostat koneen suomalaiselta maanviljelijältä suomalaiselle maanviljelijälle, ilman ulkomaisten maanviljelijöiden omistamien keskusliikkeiden välikättä!

Korona on mullistanut viimeisen vuoden aikana maailmankuvaamme.  Toivottavasti meillä kaikilla niin, että  suomalaisilla toimijoilla on entistä paremmat mahdollisuudet tehdä uutta positiivista historiaa, josta jälkipolvet tulevaisuudessa kirjoittavat!

Jorma Lähetkangas

Toimitusjohtaja, Tume-Agri Oy