Me Tumella odotamme tulevaa KoneAgriaa vesi kielellä. On mahtavaa päästä messuille näkemään asiakkaita ja kollegoita ympäri Suomen, pitkän poikkeusajan jälkeen. Tumelle näyttelystä tekee merkittävän myös se, että siellä tullaan julkaisemaan uusi Tume Harrow-muokkainmallisto, jonka myötä Tumelta tulee löytymään Suomessa laajin kotimainen kylvö- ja muokkainvalikoima.

Tume on tunnettu viime vuosina erityisesti kylvökoneistaan, vaikka sen historia myös muokkainrintamalla hakee vertaistaan. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii lapiorullaäkeet, joiden historia juontuu muokkainmenetelmänä jo 1900-luvun alkupuolelle. Viime vuosikymmeninä sen kysyntä on kuitenkin hiipunut eikä Hankmoja olla myyty vuositasolla suuria määriä. Haluamme Tumella kantaa kortemme kekoon, jotta sen kysyntä jälleen nousisi. Olemme päivittäneet mallistoomme uuden konemallin, jonka kustannustehokkuus hakee vertaistaan. Sen käyttökokemukset syksyltä ovat rohkaisevia ja pitkä tuotehistoriamme antaa varmuuden siihen, että menetelmän luomat mahdollisuudet tulevat yleistymään nyt kun sänkimuokkaus ja hiiliviljely tulee lisääntymään.

Hiiliviljely, niin mitäs se onkaan… Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa erilaisia viljelytoimenpiteitä, jotka vähentävät kasvihuonepäästöjä ja lisäävät hiilen varastoitumista maaperään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että peltojen kasvipeitteisyys yli talven lisääntyy ja sänkimuokkauksen tarve erityisesti keväällä kasvaa. Myös kerääjäkasvien kylvö tulee entisestään yleistymään ja siksipä Tumen Harrow-sarjan kaikkiin erilaisiin muokkaimiin on saatavilla myös erilliset piensiemenkylvölaitteet, jolloin voidaan halutessa muokata jo syksyllä ja samalla kylvää kerääjäkasvi talven alle.

Yhtä ja oikeaa muokkaustapaa ei kuitenkaan jatkossakaan ole. Selvää kuitenkin on, että kyntäminen tulee vähenemään ja maan rakenteeseen tullaan kiinnittämään entistä enemmän huomiota. Lapiorullaäkeet eivät sovi kaikille maalajeille tai kaikkiin olosuhteisiin. Myöskään suorakylvö ei sovellu kaikille, joten jonkinlaisia muokkaimia on syytä olla mahdollisuus käyttää. Siksi Tume lanseeraa KoneAgriassa myös muita muokkainmalleja. Harrow D-mallina toimii perinteikäs ja tehokas lautasmuokkain, mutta aina ns. hinattavana versiona. Tällöin traktorin akselipainot eivät pilaa maanrakennetta erityisesti päisteissä käännyttäessä. Raskaiden nostolaitemuokkareiden myötä olen henkilökohtaisesti ihmetellytkin sitä, miksi syksyllä ei käytetä traktoreissa juurikaan levikepyöriä? Vaikka pohjamaa on syksyllä kuivempaa, niin nyt kun talvet ovat muuttuneet vähäroutaisiksi eikä maa talven aikana sen myötä niin muokkaannu – on vaara, että jo pintamaan tiivistyminen aiheuttaa seuraavalle kasvukaudelle yltäviä negatiivisia vaikutuksia. Tume Harrow D-sarjan muokkareissa on erittäin suuri pakkeri, jolla lautasmuokkaimen aiheuttama tiivistymä on pyritty minimoimaan mahdollisimman pienelle pintapaineelle.  Suurella pakkerilla estetään myös iso työsyvyydenvaihtelu sekä lauttaamisilmiö pehmeämmissä olosuhteissa. Voidaan siis sanoa, että Tume Harrow D:ssä lautasmuokkainten huonot puolet on pyritty minimoimaan.

Harrow T-malli on uusi ajattelutapamme muokkaukseen. Ennen sen lanseeramista on tehty valtava määrä pohjatyötä tutkien, mikä olisi paras yhdistelmä, jolla voitaisiin tarvittaessa jopa kultivoida, mutta jolla onnistuttaisiin tekemään myös perinteikäs kylvömuokkaus. Koneen takana tuleva tuplapakkeristo kantaa raskaan koneen koko leveydeltään ja samalla helpottaa ns. piikkijaon avaruutta eikä tukkoisia paikkoja synny renkaiden teliakselistojen kohtaan. Tämä kone tuleekin olemaan varmasti potentiaalinen uusi muokkain monipuolisiin olosuhteisiin.

Harrow-mallistomme lisäksi Tume valmistaa edelleen myös patentoituja Cultipack-kiekkomuokkareita, joita pystyy käyttämään esimerkiksi keväällä Tume-kylvökoneeseen kytkettynä tai syksyllä erillään joko omana yksikkönään tai Cultiplus- yhdistelmämuokkaimena, jolloin kiekkomuokkarin runkoon kiinnitetään erillinen kultivaattoriyksikkö.

Kuten huomaat, vaihtoehtoja löytyy! Tervetuloa tutustumaan Tumen kylvökoneisiin ja muokkareihin KoneAgriaan Tumen ja Pel-Tuotteen osastolle A310!

Jorma Lähetkangas
Toimitusjohtaja