Suomalainen kylvökone täytti australialaisen perheen toiveet

Victorian alueella Australiassa asuva viljelijä Robert Hooppell, sekä hänen poikansa Andrew ja Lachlan tuhlasivat vuosia etsiessään täydellistä kylvökonetta. Se löytyi lopulta Suomesta – Tume Nova Combi 3000.

Yhdessä Hooppellit viljelevät 500 hehtaaria 100 km Melbournen pohjoispuolella. He hoitavat​​karitsoja ja kasvattavat risteytyslampaita.

Andrewn mukaan he ovat aina olleet vaativia työkoneiden suhteen. He ovat etsineet viisi vuotta kylvökonetta, joka on tarpeeksi lujatekoinen heidän olosuhteisiinsa, ja jossa on oikea työleveys ja välistys.

”Teimme paljon tutkimustyötä netissä ja kävimme useilla maatalousmessuilla, muttemme löytäneet haluamaamme”, hän sanoo. ”Sitten Tume-Agri Oy ilmestyi hakutuloksiimme. Kyselimme lisää ja keskustelimme heidän kanssaan ja he olivat fantastisia. Äiti ja isä olivat lokakuussa Euroopassa. He matkustivat Suomeen katsomaan konetta ja varmistamaan, että se on juuri oikeanlainen. Nyt se on tässä.”

Hooppellit halusivat kaksoiskiekkovantaisen koneen, jossa on suuri säiliötilavuus. Sen tuli olla 3 metriä leveä, jotta sitä voi kuljettaa vilkkailla kaduilla aiheuttamatta ruuhkaa. Vantaiden tuli olla maanpinnan läpäisevää mallia, koska vulkaaninen maaperä ja sen aiheuttama luonnonkivi kovettavat maan. Heidän alueellaan piikkikylvö tuo paljon kiviä pinnalle, jopa hakamaalla. Nuo kivet on sitten poistettava, kun taas vannaskylvö pitää kivet maan alla, ja vain rullailee isojen kivien yli.

Nova Combi on yleiskylvölannoitin, joka sopii kaikille viljelymenetelmille ja maalajeille. Se soveltuu suorakylvöön todella kovaan maahan ja perinteiseen kylvöön kesannolle. Robert kertoo yhden Nova Combin kilpailuedun olevan, että siinä on lisäsiemenlaatikko, jota ei yleensä kilpailijan koneissa ollut.

Nova Combi 3000 saapui Australiaan lyhyessä ajassa sillä oli kylvetty jo 24 hehtaaria englanninraiheinää. Tähän saakka kone on täyttänyt kaikki odotukset ja enemmänkin.

”Nova Combi tekee elämästämme niin paljon helpompaa. Itävyys on paljon suurempi kuin aiemmin käytetyillä koneilla,” Andrew sanoo.

”Se on huikeaa. Manuaalinen työ on vähentynyt huomattavasti. Sen toimintanopeus on paljon suurempi. ”

”Kylvämme nopeammin ja koneen valmistelu työhön on yksinkertaista, se hoituu minuutissa. Nouset traktorista ja kiinnität maapyörän ja aloitat.”

Tasainen kylvösyvyys ja tasainen annostelu parantavat siementen itävyyttä. Kylvökone seuraa maanmuotoja poikkeuksellisen hyvin. Syvyyspyörät ovat todella leveät, joten ne eivät uppoa maahan. Olemme tehneet sillä suorakylvöä sekä kesantokylvöä maahan, joka on kuin puuteria.

”Kone säilyttää kylvösyvyyden todella hyvin molemmissa olosuhteissa. Useimmat koneet eivät toimi yhtä monipuolisesti.”

Andrew sanoo Nova Combi 3000:n kanssa työskenteleminen on juuri niin helppoa  kuin itse haluaa. ”Voit ajaa sitä kuin perinteistä kylvökonetta, joita käytettiin 50-luvulla, tai voit monitoroida kylvöä ja lannoitusta ja säätää niiden määriä maapohjan mukaan.

Kone on raskas, kestävä ja helppo kalibroida ja käyttää.

Englanninraiheinän lisäksi Robert, Andrew ja Lachlan aikoo käyttää konetta kauran ja laidunrehun sekä rypsin ja rehunauriiden kylvöön keväällä.

 

Alkuperäinen juttu (englanniksi): Ag Contractor magazine (July/August 2019 edition)

Lue lisää: Nova Combi kylvölannoitin

Lue lisää: Super Nova Combi kylvölannoitin