År 2021 börjar leda mot sitt slut. Det har varit ett mycket utmanande år för alla, för mänskligheten som helhet. Det måste dock sägas att många sektorer är i ett svagare skick än de yrken som är kopplade till jordbruket.

Tume borde vara nöjd med år 2021. Det första skälet till glädje är att vår personal har varit ansvarsfull och att koronan har ännu påverkat oss. Tack för er noggrannhet, Tumeans!

Vår omsättning har utvecklats positivt. Vi kan tydligt se att jordbruket också har blivit mer uppskattat i exportländerna, och vår orderstock är mycket bättre än för ett år sedan. Långsiktiga affärsrelationer med våra importörer bär frukt.

Vi har också utökat vårt produktsortiment. Tume går starkt in på marknaden för bearbetningsutrustning. På Koneagria-mässan i Tammerfors presenterade vi tre nya maskiner: D-, R- och T-Harrow, tallriksharv, spaderulle och järnkratta -avståndare.

Under 2021 investerade vi i två nya svetsrobotar för vår produktion. En av dem kommer att vara så stor att vi kommer att kunna exportera praktiskt taget alla våra största maskiner för att svetsa dem. Vi måste investera i svetsautomation eftersom det råder brist på svetsare i Finland. Robotisering är också känd för att förbättra produkternas jämna kvalitet. Dessa tas i bruk i januari 2022. I bruk tagningen orsakar inga problem för Tume: Den första svetsroboten (Hitachi-Kemppi) anskaffades redan år 1983.

Jorma Lähetkangas bjöds in som Tumes vd från och med början av 2021. Jomppe har verkligen fått upp ångan! Med sitt eget hårt arbetande och inspirerande exempel har han fått laget att stödja honom till 100 procent. Jag beskriver honom som en människoorienterad och jordnära analytiker. En lagspelare.

Slutligen vill jag informera er om att Tume-Agri Oy:s ägarförhållanden har ändrats. PEL-tuote Oy äger redan mer än hälften av Tume, så Tume-Agri Oy är en del av PEL-tuote Oy-koncernen. Jag kommer att sälja resten av mina aktier i Tume under de kommande sex åren och sedan kommer Tume att ägas helt och hållet av PEL-tuote Oy. Jag kom till Tume 1987 och jag planerar att gå i pension 2027. Då blir det 40 år, och jag tycker att det räcker. Jag är mycket glad över att bröderna Lappalaisen (PEL-tuote Oy) tar över stafettpinnen för Tume. Männen har fötterna stadigt på finsk mark, och jag kan vara säker på att maskintillverkningen i Tureng kommer att fortsätta utvecklas under finsk privat ägande.

Tack till alla våra kunder och partners för det gångna året. Vi går framåt tillsammans!

Hälsningar

Heikki Sola, styrelseordförande Tume-Agri Oy